Implantem la Igualtat, Escoltem la Diferència: Dia de les Persones amb Discapacitat
La pèrdua auditiva és considerada una discapacitat invisible. Segons l'Informe Mundial de l'Audició de l'OMS (WRH) les dades de cara a un futur no tan llunyà són alarmants. La previsió per a l'any 2050 és que existisquen a tot el món 700 milions de persones amb problemes greus de pèrdua d'audició. A més, actualment 1.000 milions d'adults i joves corren el risc de patir pèrdua auditiva permanent i evitable, d'acà sorgeix la necessitat de fer arribar la informació a la societat en general perquè es consciencie en la cura dià ria de la seua salut auditiva.
Les dades a nivell nacional són reveladors de la prevalença d'afeccions relatives a la salut auditiva a Espanya. Segons l'INE, hi ha més d'1.230.000 persones al paÃs amb algun tipus i grau hipoacúsia. D'eixe total, més de 200.000 la pateixen en grau profund, fent que els siga prà cticament impossible mantindre una conversa parlada. Es tracta d'una problemà tica que perjudica especialment les persones majors de 65 anys, ja que a més de predisposar-les a una pobra comunicació, a l'aïllament i a la soledat, els provoca una menor activitat cognitiva i unes majors probabilitats de patir demència, tindre tendències suïcides o de fomentar el desenvolupament de l'Alzheimer.
Anualment, es perd una gran quantitat de milions d'euros, degut principalment a la pèrdua de productivitat i aïllament social derivat de la pèrdua auditiva no tractada. El cost de NO proporcionar atenció auditiva és MAJOR que el cost de proporcionar-la. La pèrdua auditiva restringeix la capacitat de comunicació influint, per tant, en totes les facetes de la vida.
Els sistemes de salut necessiten calcular els costos reals sanitaris que suposa la pèrdua auditiva. El fet de no proporcionar audiòfons i implants coclears hauria de considerar-se un enorme risc, perquè acumula exigències més costoses tant per als serveis sanitaris com per a l'assistència social de cara al futur.
Els audiòfons i implants coclears són ajudes auditives que aporten beneficis altament significatius, millorant la comunicació i garantint una major qualitat de vida, fent que el risc que sorgisquen problemes costosos relacionats amb la salut com la demència, la depressió i qüestions de salut mental, caigudes i aïllament social, siga menor.
A tot el món hi ha més de 500.000 persones implantades, i a Espanya concretament, comptem amb més de 24.000 persones implantades coclears.
Implantem la igualtat, escoltem la diferència és una campanya que pretén enaltir les capacitats de les persones sordes implantades coclears, aixà com les persones amb qualsevol tipus de discapacitat.
Per desgrà cia els estudis mostren que, a Espanya, el percentatge de població de 16 anys o més amb discapacitat que es troba en risc de pobresa o exclusió social se situa en el 33%, tres punts més que la mitjana europea. La taxa d'ocupació és del 26,9%, més de 39 punts inferior a la de les persones sense discapacitat.
Per això destaquem la "C" majúscula en la paraula disCapacitat, per a emfatitzar que no es tracta de persones amb menys capacitats, sinó amb capacitats diferents. És fonamental que la societat, les empreses i les institucions polÃtiques adopten una mentalitat inclusiva, promovent la igualtat entre tots els ciutadans. Això implica també valorar les nostres diferències, reconéixer el que cada individu pot aportar i superar les barreres de les adaptacions, posant el focus a aconseguir una veritable inclusió que celebre totes les capacitats.
Resum Informe Mundial de l'Audició de l'OMS (WRH) en castellà :
https://drive.google.com/file/d/1_3cvH_u6SfegHC2RZrLTJV0I8-W0xEjj/view
Enllaços al nostre canal de Youtube:
https://youtube.com/shorts/ungqGtyUCQ0
https://youtube.com/shorts/Odg-5X11mvc